Feit uitgebreid : bidprhzk

© LGGI

Home

Bronnen

Feiten /
Personen

Goederen

Info

Plaats

Datum

Feit More Info.
Feit ID16925
TypeFoto
BronElsloo, Foto's Elsloo
Feit datum - -1930
PlaatsnaamStein
Geneatomen
Genoemd Smackers, Pie
Byzonderheden 
TranscriptieFoto 1. Peter (Pie) Smackers, zoon van Jacob Smackers en Anna Driessen, werd geboren te Stein op 7 jan. 1910 en woonde op Keerend nr 3 te Stein.
Hij ging studeren bij paters van de Ongeschoeide Carmelieten te Geleen. Na zijn gymnasium heeft hij het noviciaat doorgebracht in Reisach (Beieren Dld). Op 10 augustus 1934 werd hij priester gewijd in de kapel van het missiehuis te Stein. Op 15 augustus draagt hij zijn eerste plechtige H.Mis op in de parochiekerk van de H. Martinus te Stein. (zie foto links). Zijn kloosternaam wordt Pater Amandus .
Van augustus 1930 tot augustus 1943 is hij leraar bij de paters te Waspik. Daarna wordt hij leraar Nederlands en geschiedenis aan het college van de Carmelieten aan de Rijksweg in Geleen.
Tijdens de tweede wereldoorlog onderhoudt hij relaties met het ondergronds verzet. Hoewel hij op een gegeven moment weet dat de Duitsers hem zullen gaan arresteren wil hij het klooster niet in gevaar brengen door te vluchten. Hij wordt inderdaad gearresteerd en naar Amersfoort overgebracht, maar korte tijd later weer vrijgelaten omdat de Duitsers hem niets kunnen bewijzen.
In april 1948 wordt pater Amandus Smackers provinciaal overste van de Nederlandse provincie van de ongeschoeide Carmelieten wat hij tot in de loop van 1950 zal blijven. Pater Smackers schrijft een boek over de H. Joannes van het Kruis, publiceert in geestelijke tijdschriften en spreekt geregeld voor de Limburgse radio en Radio Hilversum.
Wanneer hij naar de Oostenrijkse provincie van de Carmelieten overgaat spreekt hij ook in Oosterijk regelmatig voor de radio. Hij overlijdt op 22 augustus 1967 in Oostenrijk en wordt begraven onder het hoofdaltaar van de kerk van de Carmelieten in Graz (Oostenrijk).


(bron: ín van Mulken als voorvader)


Foto 2. Als student bij de Carmelieten.
Opmerking
van de invoerder
 
Bron-
Inventarisnummer
 
Blad-
Aktenummer
 
  

© LGGI

Limburgs Genenealogisch Geschiedkundig Informatiecentrum

WebGRIS 1.40

localhost:3306 database bidprhzk

Today : 28 - May - 2022